Vanaf de voorjaars-/zomercollectie van 2018 gaat Gucci stoppen met het produceren van bontproducten. Afgelopen jaar waren de Gucci loafers met bont nog helemaal een trend. Maar Gucci stopt definitief met het gebruiken van bont in zijn collectie. CEO en president Marco Bizzarri heeft dit afgelopen oktober bevestigd tijdens een lezing in London.
Als je kijkt naar de producten van Gucci waar bont in zit dan wordt er bijvoorbeeld in de loafers kangoeroebont gebruikt, in de meeste laarzen zit zeehondenbont en voor de kledingstukken worden ook nertsen-, vossen-, coyote- en konijnenhuid gebruikt. Deze dieren worden speciaal gefokt om het bont te gebruiken voor producten. Zij lijden enorm en hebben meestal ook een korte levensduur, waarvan ze bijna alle tijd in te kleine en slechte kooien doorbrengen. De manier waarop de dieren gedood worden moet altijd zo goedkoop mogelijk zijn en is dan ook totaal niet diervriendelijk. Als de fokkers de diertjes niet elektrocuteren, dan verstikken en vergassen ze de beestjes wel of ze worden zelfs zo hard geslagen dat ze dood gaan.
Om deze reden heeft Marco Bizzarri gekozen dat het modemerk zich ook zal aansluiten bij de organisatie Fur Free Alliance. Bij deze organisatie zijn een aantal bedrijven aangesloten die zich samen inzetten om dierenmishandeling in de kledingsector tegen te gaan. Zo zegt Marco Bizzarri zelf: “Sociale verantwoordelijkheid is een van Gucci’s kernwaarden en we streven ernaar beter te zijn voor het milieu en het dierenrijk.”
Het is niet helemaal gebruikelijk dat zo’n luxe merk helemaal bontvrije collecties gaat produceren, veel merken minderen meestal de bontproductie maar stoppen hier niet volledig mee. Het is dan ook bijzonder gezien de producten die er de afgelopen jaren door het modemerk op de markt zijn gebracht, dat Gucci er helemaal een punt achter heeft gezet.
Merken als Armani, Hugo Boss en Ralph Lauren waren Gucci voor en zijn ook al volledig gestopt met de productie.
Angorakonijnen zijn veel in het nieuws geweest vanwege Angorawol. De konijnen hebben een lange vacht die alsmaar blijft groeien. In China wordt het meeste angorawol geproduceerd en dat is dan vaak van de vacht van de vrouwtjes. Omdat de mannetjes minder haar hebben worden zij meestal na de geboorte gedood. De manier hoe de wol verkregen wordt is heel dieronvriendelijk. Ze worden op een hele nare wijze kaalgeplukt wat zeer pijnlijk is voor de diertjes.
Ook de ganzen worden op een slechte manier behandeld bij het verkrijgen van dons. De dons is op verschillende manieren te verkrijgen. De haren kunnen geplukt worden als de gans al is gedood voor het vlees, de ganzen kunnen levend geplukt worden wat heel veel stress oplevert en ook net als bij de angorakonijnen erg naar en pijnlijk is. Een andere methode is in de rui periode, dit is een periode waarbij de ganzen wisselen van verenkleed. Op deze manier kunnen ze makkelijker geplukt worden door de loszittende veren. Helaas is het niet zo dat alle ganzen dan ook in deze periode geplukt worden. De diertjes houden in veel gevallen verwondingen over zoals beschadigde haarzakjes, scheuren en vleeswonden in de huid.