Tegenwoordig hebben we er allemaal wel een paar in de kast liggen, al heeft de een er wat meer dan de ander. Het gewaagde zomerkledingstuk dat zowel als een goede vriendin als je grootste vijand kan voelen. De bikini. Het uitgeklede badpak vierde vorig jaar haar zeventigste verjaardag. Het sexy zwemsetje heeft een lange weg moeten bewandelen om zo ingeburgerd en populair te worden als het nu is. Maar welke weg was dat precies?
EVOLUTIE VAN DE BIKINI
Door: Esmée Berkelaar
De Franse ingenieur Louis Réard vernoemde in 1946 een nieuw model van het tweedelige badpak naar het atol Bikini in Micronesië. Daar worden op dat moment nog atoomproeven gedaan. Gekscherend zei Réard over zijn creatie: ‘It is smaller than the world’s smallest swimsuit, it came with a bang, so we named it after the nuclear tests at Bikini Atoll.’ Drie weken eerder in hetzelfde jaar herlanceert Jacques Heim, eveneens een Fransman, een ontwerp uit 1932. Het tweedelige badpak lijkt wel een beetje op de bikini, maar het verschil zit hem in het broekje. Het tweedelige badpak van Heim bedekt het lichaam tot boven de navel. Het is dan uiteindelijk Louis Réard die de titeldrager is van ‘uitvinder van de bikini’.
Zo’n prachtig model moet natuurlijk geshowd worden. Réard kampte destijds met het probleem dat het kledingstuk als vulgair en schandalig werd beschouwd. Op dat moment wilde niemand zich laten zien in bikini, zeker niet aan het grote publiek. Gelukkig was de Fransman even inventief als revolutionair en vroeg hij de Franse naaktdanseres Micheline Bernardini om model te staan voor hem. Immers, zij zou als danseres bij Casino de Paris geen enkele moeite moeten hebben met een beetje naakt. Zo geschiedde. Op 5 juli 1946 lanceerde Louis Réard bij Piscine Molitor de allereerste echte bikini. Hoewel er in eerste instantie schande werd gesproken van het kledingstuk, pikte de pers het al snel op. The New York Times schreef maar liefst negen keer over het event en Micheline Bernardini ontving meer dan 50.000 brieven van fans.
BADPAK VERSUS BIKINI
Ondanks dit succes had de bikini nog een lange weg te gaan. Dames ging wel kortere kleding dragen naar het strand. Daar naaiden ze dan gewichtjes in, zodat alles op zijn plek bleef bij een windvlaag of bij het zwemmen. Dames die durfden, droegen een zwempak of een badpak. Het badpak maakten in 1907 al zijn intrede, maar ook dat ging niet zonder slag of stoot. Zwemster Annette Kellerman werd in dat jaar gearresteerd omdat zij een ‘aanstootgevend badpak’ droeg. Dat exemplaar was ergonomisch en benadrukte de vrouwelijke vorm. Uiteraard was het badpak een stuk kuiser dan de bikini en zelfs voorzien van broekspijpjes die tot ongeveer tien centimeter boven de knie reikten.
Terug naar de bikini. Het is Marilyn Monroe die in de jaren vijftig al wel in de sexy two-piece wordt gesignaleerd. Uiteraard was Marilyn haar tijd ver vooruit. Zij durft zich meer bloot te geven. De bikini werd wel verboden bij de kuise Miss World Contest in 1951 en landen als België, Italië, Spanje en Australië verboden het dragen van de bikini in zijn geheel. Het Vaticaan noemde het zelfs een zondig kledingstuk en veroordeelde alle draagsters dan ook flink.
Zowel het tweedelige badpak van Heim als de bikini van Réard wonnen terrein toen Brigitte Bardot tijdens het Cannes filmfestival in 1953 een bikini durfde te dragen. De bikini was spraakmakend en werd door Brigitte nog populairder, maar Réard maakte zich pas echt onsterfelijk na zijn beroemde uitspraak: ‘It is not a genuine bikini unless it can be pulled through a wedding ring.’
ALS IN DE FILM
Ursula Andress was de eerste vrouw die het aandurfde om in bikini ten tonele te verschijnen in de Bondfilm Dr. No, die in 1962 uitkwam. De Zwitserse wordt bekend als sekssymbool wanneer ze zingend in bikini uit de Caribische zee stapt. Het is voor het eerst dat de ogen niet gericht zijn op Sean Connery, iets waar hij bij het zien van Ursula prima aan kon wennen. Leuk feitje over de film is dat de stem van Ursula zo zwaar is, dat ze nauwelijk tekst krijgt in de film. De stem die je uiteindelijk te horen krijgt, is dan ook niet de hare, maar die van de Duitse Nikki van der Zyl.
Ursula krijgt al snel bijval op het witte doek van Raquel Welch, die in 1966 in One Million Years BC ronddartelt in een bikini van bont. Door dat iconische beeld wordt de poster van de film al snel de bestverkochte filmposter aller tijden en dat maakt Raquel direct tot pin-up girl. De letterlijke runner-up is Bo Derek in de film 10, weliswaar in een badpak en mét vlechtjes, maar wel zo uitgesneden dat het weinig aan de verbeelding overliet. Ze deed het daarna nog eens dunnetjes over in gouden bikini.
De beeldschone Brooke Shields volgde haar op in Blue Lagoon, maar was het wel een bikini die ze droeg? Het maakte zowel de mannen als de vrouwen niets meer uit. Brooke Shields stond in één klap op de kaart. Ondertussen volgen de bikinibabes elkaar in zulk rap tempo op, dat we ze niet allemaal kunnen benoemen, maar wie er wel echt uitspringt is Halle Berry, die net als Ursula haar debuut als Bondgirl maakte in een perfect op haar lijf gemaakte bikini, terwijl ze als een godin uit de zee rees. We vragen ons wel af waarom zij niet – net als wij- geteisterd wordt door kiezelsteentjes…
KLEIN, KLEINER, KLEINST!
Nadat de bikini volledig was ingeburgerd, werd hij steeds bloter. Zo werd het bovenstukje in de dagen van Flower Power regelmatig vergeten. Er komt ook veel variatie in de broekjes en ook de stringbikini is een tijd enorm trending geweest. De triangel bikini is niet meer weg te denken uit het modebeeld, maar tegelijkertijd maakte het badpak, soms met een asymmetrische uitsnede haar herintrede. Gelukkig is het vooral belangrijk dat de bikini bij jouw lichaam past en je je er fijn in voelt. En dat taartje? Dat laten we even staan, of niet natuurlijk…